71 nieuwe huurwoningen in Proeftuin Erasmusveld van BPD Woningfonds

BPD leverde op 8 juli in Proeftuin Erasmusveld in Den Haag twee gloednieuwe appartementengebouwen op aan BPD Woningfonds. In Proeftuin Erasmusveld worden verschillende soorten woningen gebouwd, voor sociale huur en voor verkoop. Ook aan de groep woningzoekenden met een middeninkomen is gedacht. De huur is gemiddeld €1.000 per maand met een maximum van €1.175.
  • Publicatiedatum: 8 juli 2024

Voor gebiedsontwikkeling Proeftuin Erasmusveld won BPD de Haagse Woonprijs en de SKG Award voor duurzaamheid. Het is een wijk van hoge kwaliteit geworden waarin vooral veel aandacht is besteed aan duurzaamheid. De 71 nieuwe huurappartementen liggen in een groene buurt die wordt doorkruist door een natuurpromenade met wateropvang. Hier kunnen bewoners wandelen, fietsen en genieten.
 
De nieuwe appartementen zijn zo groot en duurzaam dat de verhuurder door de net vastgestelde Wet Betaalbare Huur grotendeels niet gehouden is aan een maximum huurprijs. De woningen hebben namelijk meer dan 187 punten volgens het woningwaarderingsstelsel (WWS). BPD Woningfonds was dus vrij om zelf de huurprijs te bepalen, ook op lokaal niveau waren er geen aanvullende afspraken gemaakt over de maximale huurprijs. Desondanks zijn de woningen aangeboden en verhuurd in de middenhuur.
 
'Dat komt omdat het BPD Woningfonds streeft naar het bereikbaarder maken van huurwoningen voor mensen met een middeninkomen', geeft Rebecca Haasdijk, senior asset manager van BPD Woningfonds aan. 'We hebben ingezet op de kwaliteit en de grootte van deze nieuwe huurappartementen. Dat is gelukt. BPD Woningfonds en onze aandeelhouder Rabobank gaan voor een eerlijk rendement. Een rendement dat goed genoeg is, waardoor we het mogelijk kunnen maken dat de woningmarkt bereikbaarder wordt voor een grote groep mensen die een woning hard nodig hebben.'
 
Wethouder Martijn Balster (volkshuisvesting, welzijn, wijken en Den Haag Zuidwest): 'Door ook te sturen op het aanbod van middenhuurwoningen zorgen we voor een gevarieerd woonaanbod in de stad. Zo kunnen wijken ontstaan met een diverse mix van leeftijd, afkomst, inkomen en levensfase. Bewoners die een volgende stap willen zetten kunnen door het gevarieerdere woonaanbod ook doorstromen in de eigen wijk.'